Anders dan Nederland

  Het is moeilijk om in korte woorden uit te leggen wat voor soort cultuur China heeft. Het is een zeer groot land dat ten noorden Rusland is en ten zuiden Vietnam, met het afstand 5.500 kilometer. De afstand van oost naar west bedraagt ook ​​ongeveer 5.200 kilometer. Zelfs het grondgebied van oost naar west beslaat meer dan 60 lengtegraden en omvat vijf tijdzones. Dus het weer, de keuken, taal en gewoontes verschilt per regio. Denk aan de verschillen per land in Europa, van Denemarken tot Spanje, zo enorm dus.

  Qua het weer, in winter is het ongeveer -10℃ in Peking en 25℃ in Shenzhen. Dus als je van Peking naar Shenzhen reist, is het verstandig om zowel een warm jas als korte broek in uw koffer stoppen.

  Qua de keuken, zijn mensen in het noorden en zuiden bang voor pittig eten, maar het is in het midden continent juist hoe pittiger hoe beter. Zoals mijn moeder die nooit de stad uit was geweest, altijd zei:” een keuken zonder chilipeper is geen keuken”.

  Qua de taal, spreek Pekinees het best Mandarijn, wat ook de officiële taal van China is en de voertaal op scholen. Maar Mensen uit Hongkong vinden dit moeilijk en communiceren het liefst met Kantonees.

  Hoewel elke regio eigen gewoontes heeft en durven zelfs lokale Chinese niet zeggen dat ze alles weten. Maar als je echter niet in de val wilt trappen, zijn er enkele belangrijke punten die u moet weten: 

  Ten eerste, geen 4 of alle combinaties met 4 zoals jouw telefoonnummer, factuurbedrag of bankrekening. Want 4 klinkt als” overleden, doodgaan”, dus 4 brengt ongeluk. In plaats daarvan, 8 is het beste keuze omdat het “rijk” klinkt, 9 en 6 zijn ook goed, wat “nog lang en gelukkig” betekent.

  Ten tweede, hang niet zwart-wit foto van je gezin aan de muur van de hal of woonkamer, anders krijg je meteen medelijden van bezoekers die je sterkte wensen. Want het ophangen van zulke foto’s is ter herdenking van de overledene.

  In tegenstelling tot de platte Nederland, heeft China veel bergen. De foto die hiernaast is de berg in mijn geboorte plaats, dat veel op olifant neus lijkt, daarom noemen we dat olifant neus berg. Het is slechts een van de tallozen natuurlijke bergen die op dieren of dingen lijken in China. Er zijn zelfs enkele bergen die je laten zien hoe magisch de natuur is. Avatar kent je wel? Een belangrijkste film locatie was in Zhang Jia Jie, een nationaal park in Hun Nan provincie.

  Ik wil graag alles wat ik weet over de Chinese cultuur met je delen. Maar het is niet realistisch om in één artikel uit te leggen, dus ik zal in de komende tijd meerdere artikelen op onze website en sociale media publiceren, volg dan ons op.

Meer weten over China

Waarom is het essentieel om te vertalen?

 Ik krijg af en toe vragen van verschillende oude Chinese bekenden over internationaal online winkelen. Ze willen heel graag iets kopen uit Europa vanwege de top kwaliteit of gewoon voor het merk, maar de winkelervaring is een grote pech, vooral vanwege de websitetaal.

  Wist u dat slechts 1% van de bijna 1,4 miljard Chinezen Engels spreekt? Stelt u zich eens voor hoeveel Chinese klanten u zou kunnen bereiken als uw website de taalbarrière voor hen zou wegnemen?

  Decennia geleden was de levensstandaard van de inwoners van Europa vrijwel hetzelfde als nu, en de sociale welvaart was vroeger misschien zelfs beter. Ik hoor wel eens enkele Nederlandse bekenden klagen:" vroeger was alles beter".

  Maar in China was de situatie destijds totaal anders dan nu. In de jaren zeventig was er nog voedseltekort, in de jaren 80 dachten mensen al aan beter onderwijs , in de jaren 90 werd kinderen thuis vaak als prinsessen of prinsen behandeld. Nu willen en kunnen ze meer andere dingen zien, bereiken en beleven.

  Door de hervormingen en het openstellingsbeleid in de jaren zeventig ontstond er een groot aantal mensen die steen rijk werden en nog hun rijke nakomelingen. En ze zijn nu de belangrijkste consumptiegoederen op de huidige grote internationale markten. Helaas staan ​​vanwege taalbarrières de internationale deuren nog lang niet voor hen volle open. Vooral voor de rijkste generaties uit jaren 50,60 en 70 die bijna nooit Engels leerde.

 WeChat is eigenlijk een van de belangrijkste sociale media in China. Volgens onderzoek in 2024, heeft WeChat wereldwijd meer dan 1,2 miljard actieve gebruikers, waardoor het de sociale software is met de meest actieve gebruikers op het vasteland van China.  

  Dus als u uw bedrijf Chinese klanten wilt bereiken, is het verstandig om een WeChat-account te hebben en actief te blijven en natuurlijk in het Chinese/Mandarijn taal.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.